SİTEMİZİN DERGİSİNİN LOGOSU
İÇİNDEKİLER
aKvARyUM DÜNYASI
hayvanlar sokağı
çiçeklerimizin güzelliği
giysimi seçecem
tarifler
üye röportajları
utandığımız anlar
Sitemizin enleri
KOMİKLER
AKVARYUM DÜNYASIIIIIIIIIIIISEVgili okuyucularımız 2.sayımızda tekrar buluştuk umarım sitemizin dergisinden hoşlanıyorsunuzdur.
PALYAÇO BALIĞI
Palyaço balıkları şüphesiz en fazla sevilen, çoğumuzun akvaryumunda bulunan ve en dayanıklı deniz balıklarından biridir. Palyaço balıkları Pomacentridae familyasındandır. Aynı familyada yine çok dayanıklı ve rengarenk türleri bulunan papazbalıkları da (damseller) bulunur. Alt-familya Amphiprioninae 2 cinsi kapsar. Bunlar Amphiprion ve Premnas’tır.
Amphiprion cinsi 27, Premnas ise 1 palyaço balığı türünü kapsar.
Bu kadar fazla palyaço türü olmasına rağmen bunlardan yalnızca bazılarını Türkiye’ de bulabilirsiniz. En fazla görülen türler A. ocellaris, percula, frenatus, clarkii ve P. biaculeatus’tus. Bunların yanında A. ephippium, sebae, melanopus, sandaracinos, perideraion ve akallopisos da zaman zaman bulunabilir.
Bazı türler ise hiç akvaryum pazarına girmemiştir veya çok düşük sayıda girer. Bu palyaço türleri genelde ya askeri bölge içindedirler yada yaşadıkları yer koruma altına alınmıştır. Amphiprion omanensis ise yalnızca Umman Sultanlığının denizlerinde bulunur ve Umman Sultanı balıklarının toplanmasına izin vermez.
Palyaço balıkları kompleks adı verilen 6 ayrı gruba ayrılmıştır. Amphiprioninae familyasındaki balıklar benzer özelliklerine göre birbirlerinden ayrılmıştır ve bu grupların her birine kompleks denmiştir. 6 palyaço balığı kompleksi 27 palyaço türü ile şunlardır (28. palyaço türü Amphiprion omanensis henüz bir komplekse sokulmamıştır);
RESMİMİZ:
HAYVANLAR SOKAĞIGEÇEN DERGİMİZDE SOKAKTA OLMAYAN BİR HAYVANDAN BAHSETTİK ŞİMDİ OLAN BİR HAYVANDAN BAHSEDECEZ YANİ KEDİ.
KEDİLER
Kedilerin dokunma duyusu keskindir. Kaş, bıyık, yanak tüyleri ve kulaklardaki tüy tutamlarının tümü de titreşim biçimindeki uyarılara karşı son derece duyarlıdır. Bıyıkların işlevi tam olarak anlaşılamamıştır. Gene de bıyıkları kesildiğinde kedinin geçici olarak çevreye uyum zorluğu çektiği bilinir. Ayrıca ayak parmakları, pençe yüzeyi ve burun, dokunmaya karşı çok duyarlıdır.
Kedilerin işitme duyusu da çok keskindir. İnsan kulağında yalnız 6 kas bulunmasına karşın, kedi kulağında 30'a yakın kas bulunur. Bu yüzden kulaklarını çok hızlı bir biçimde sesin geldiği yöne döndürebilirler. Kedinin kulakları, saniyede 25.000'e kadar ulaşan sesüstü frekanslara duyarlıdır.
Kural olarak evcil kediler 7 - 12 ayda cinsel olgunluğa erişir. Gebelik süresi kediden kediye değişirse de, ortalama 63 - 65 gündür ve doğum genellikle 2 saat kadar sürer. Dişi kedi bir batında ortalama 4 yavru doğurur. Buna karşılık Habeş Kedisi genellikle daha az, Siyam Kedisi daha çok yavrular. Yeni doğmuş kedi yavrularının gözleri kapalı, kulakları gelişmemiş ve koku alma duyuları eksiktir. Kediler normal koşullar altında yılda üç kez gebe kaldığından, bu hayvanların oldukça basit ve güvenli bir çiftleşmeyle yavruları olabilir.
RESMİMİZ:
ÇİÇEKLERİMİZİN GÜZELLİĞİŞİMDİ SİZE BEYAZIN ASALETİNİ TEMSİL EDEN(BANA GÖRE)ÇİÇEĞİ SUNACAZ YANİ PAPATYA
PAPATYA
Saç bakımında da, özellikle saçları açık renk olanlar, kaynatılmış papatya suyu kullanmalıdırlar. Böyle yıkanacak olurlarsa, saçlarınız güzelleşecek ve göz okşayıcı parlaklık kazanacaktır. Papatya buğusu kullanarak, nezle ve sinüzit kısa sürede iyileştirilebilir.
Kullanım Biçimleri:
Çay hazırlamak: Yarım veya bir tatlı kaşığı dolusu çiçek, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır (Kaynatılmaz), 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür.
Banyo katkısı: Tam banyo için dört avuç dolusu, yüz veya saç yıkamak için bir avuç dolusu papatya çayı haşlanır, 10 dakika demlendikten sonra banyo suyuna eklenir.
Kompresler: Bir bardak kaynar süt, bir yemek kaşığı dolusu çiçeğin üstüne dökülür, demlenmesi için 8-10 dakika beklenir ve posası süzüldükten sonra sıcak sütle kompresler yapılır.
Bitki yastığı: Keten bezinden yapılmış bir yastık, kurutulmuş çiçeklerle doldurulur ve ağzı dikilir. Kuru bir tavda iyice ısıtılır ve hasta organın üstüne koyulur.
Papatya yağı: Güneşli havada toplanmış çiçekler, bir şişenin içine gevşekçe doldurulur ve üstüne sızma zeytinyağı, çiçekleri örtecek kadar eklenir. Şişe 14 gün boyunca, arada bir çalkalanarak ve kapağı açılarak, güneşte bekletilir. süre sonunda tülbentten süzülür ve koyu renkli şişelerde, serin bir yerde saklanır.
Papatya merhemi: 250g içyağı ( veya margarin ) tavada iyice kızdırılır ve iki avuç dolusu taze çiçek içine eklenir. Tavadakiler köpüklenmeye başlayınca karıştırılır, ağzı kapanarak serin bir yere bırakılır. Ertesi gün yeniden ısıtılır, tülbentten geçirilerek süzülür ve cam veya porselen merhem kaplarına aktarılır. Buzdolabında saklanmalıdır.
Papatya Buğusu: İçinde su kaynayan bir kabın üstüne yerleştirilen süzgecin içine, taze veya kurutulmuş bitkiler konduktan sonra, süzgecin üstü kapanır. Bir süre sonra , yumuşamış olan bu sıcak bitkiler çıkan buhar genize çekilir.
RESMİMİZ:
GİYİSİ SEÇECEMGİYİSİLERİMİZDEN BABET EÇEN HAFTAYDI BUGÜN DE CONVERS VAR BENİM EN SEVDİĞİM 2.AYAKKABI TÜRÜ
CONVERS
ÇOK GÜZEL SPOR AYAKKABI CONVERS HEM KALİTELİ HEM ŞIK HEMDE UYGUN FİYATLARIDA VAR.
RESİMLERİ:
TARİFLERMalzemeler
Hamur için:
125 gr. margarin
2 su bardağı su
2 tatlı kaşığı toz şeker
1/2 çay kaşığı tuz
2 su bardağı un
2 çorba kaşığı kakao
4 adet yumurta
Krema için:
1 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
3 çorba kaşığı un
1/2 limon
1,5 su bardağı süt
50gr. margarin
1/2 paket vanilya
350 gr. çilek
Yemeğin Tarifi
Su, margarin, şeker ve tuzu bir tencereye koyup kaynatın. Elenmiş unu ve kakaoyu ilave edin. Kısık ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak pişirin. Tencerenin ortasında bir hamur topu halini alınca ateşten alıp, ılınmaya bırakın.
Hamuru krema sıkacağı ya da bir poşete doldurup, yağlanmış tepsiye ceviz büyüklüğünde toplar sıkın. 180 derece ısıtılmış fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişirin. Soğuduktan sonra enine ortadan ikiye kesin.
Kremayı hazırlamak için, 250 gr. çileği ayıklayıp bir süzgeçte ezerek süzün.
Yumurta, şeker, un ve rendelenmiş limon kabuğunu 2 çorba kaşığı süt ile ezin. Kalar sütü kaynattıktan sonra yavaş yavaş bu karışımın üzerine dökün. Karıştırarak 5 dakika pişirin. Süzdüğünüz çileği, margarini ve vanilyayı ekleyerek 2 dakika daha pişirmeye devam edin. Altını kapatıp, soğumaya bırakın.
Kalan çilekleri temizleyip enine doğrayın.
İkiye böldüğünüz topların alt bölümüne hazırladığınız kremadan koyun, üzerine doğranmış çilekleri yerleştirin. Kapak kısmını üzerine kapatıp, servis yapın.
RESİMLERİ
KOMİK RESİMLER